Laserterapiassa elektromagneettinen energia stimuloi kudosta solutasolla. Sana laser on lyhenne termistä ”Light Amplification Stimulated Emission Radiation”. Laser tuottaa tiettyä aallonpituutta olevan valonsäteen, joka pystyy menemään syvälle kudokseen vahingoittamatta sitä. Laser stimuloi solujen omia mekanismeja parantua sekä vähentää kipua ja tulehdusreaktiota. Lääkinnällinen laserterapia vaikuttaa solutasolla lisäämällä solujen kasvua sekä jakaantumista (makrofagit, fibroblastit, osteoblastit) ja parantamalla mitokondrioiden aktiivisuutta. Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA Food and Drug Administration on hyväksynyt luokan III laser hoidot lääkinnällisessä käytössä vuonna 2002 ja luokan IV laser hoidot vuonna 2005.
Laserhoito vapauttaa hyvänolon hormoneja eli endorfiineja, jotka ovat tärkeitä kivun kokemuksen säätelyssä. Lisäksi laserin on osoitettu hillitsevä nosiseptorien eli kipureseptorien toimintaa ja vaikuttavan siten kipua hillitsevästi. Laserilla voidaan myös hillitä tulehdusreaktiota, sillä sen on osoitettu laajentavan verisuonia paikallisesti, lisäävän imunesteen kiertoa vähentäen turvotusta ja se vähentää osoitetusti myös tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä; mm. PGE-2, Cox-2, TNF L, IL-1.
Laser lisää ATP:n tuotantoa stimuloimalla soluhengitystä eli Krebsin sykliä; DNA:n, RNA:n ja sykliä säätelevien proteiinien synteesi tehostuu. Laseria voidaan käyttää nopeuttamaan haavojen sekä kroonisten ihovaurioiden paranemista ja osoitettuja solutason vaikutuksia ovat mm. solujen kasvutekijöiden erityksen lisääntyminen, mikroverisuonten muodostumisen tehostuminen ja kollageenin sekä fibroblastien lisääntynyt tuotanto. Laser lisää elimistön puolustuksesta huolehtivien makrofagi-solujen (”syöjäsolut”) aktiivisuutta ja stimuloi leukosyyttien fagosytoosia eli valkosolujen kykyä tuhota haitallisia taudinaiheuttajia, joten siitä voi olla etua myös bakteeri-infektioiden tukihoidossa.
Pieneläinten hoidossa laseria käytetään yleisimmin tukemassa muuta hoitoa ja joskus se voi jopa korvata kipulääkkeitä esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinkivusta kärsivillä potilailla.
Kipua hoitava eläinlääkäri yhdistää hoitoon usein akupunktiota, tarvittaessa lääkityksiä sekä potilaskohtaisesti myös manuaalisia hoitoja. Akupunktiopisteitä voidaan stimuloida laserin avulla ilman neuloja. Hoito itsessään on potilaalle täysin kivuton ja kestää lyhyen aikaa. Mikäli lemmikki kärsii selkäongelmista, nivelkivusta, lihasjäykkyyksistä, kroonisista jänne- tai lihasongelmista tai on telonut itseään, kannattaa tilanne arvioida laserhoitoon perehtyneen eläinlääkärin kanssa kun mm. leikkausta vaativat syyt on ensin poissuljettu. Yhteistyö ortopedin ja neurologin kanssa on tärkeää ja tapauskohtaisesti tarvittavat kuvantamis- ym. lisätutkimukset (mm. röntgen, tarvittaessa magneettikuvaus, tietokonetomografia jne) tulee luonnollisesti suorittaa ensin, jotta potilaan diagnoosi on selvillä. Kroonisissa ihovaurioissa, tulehduksissa sekä haavojen paranemisessa laserista on myös varsin usein konkreettista apua yhdistettynä ihotautien perusteelliseen muuhun hoitoon.
Laservalo on kohtisuoraan silmään kulkiessaan haitallista verkkokalvolle eli sitä ei tule osoittaa kohti eläimen tai ihmisen silmiä ja tarvittaessa käytetään suojalaseja. Laseria ei tule käyttää kilpirauhasen, kivesten tai kasvainten alueelle eikä tiineyden aikana.