Punavuoren Eläinlääkärivastaanotto | Käytösneuvonta
16089
page,page-id-16089,page-template-default,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
palvelut_kaytosneuvonta

Käytösneuvonta

Lemmikin ja omistajan yhteiselo ei aina suju saumattomasti. Usein käytösongelmissa on kyse eläimen lajityypillisestä käyttäytymisestä, joka ilmenee omistajan näkökulmasta ei-toivotulla tavalla. Toisinaan käytösongelman syyksi voi paljastua jokin lemmikin elimellinen sairaus tai kiputila ja nämä mahdollisuudet tulee poikkeuksetta kartoittaa ja sulkea pois ennen kuin tilaa aletaan hoitaa puhtaasti käytösongelmana.

Yleisimmät käytösneuvontatarpeet syntyvät koiraperheissä eroahdistusoireilusta, äänipeloista, sisäsiisteysongelmista tai hyökkäävästä käytöksestä. Koirilla hyökkäävän käytöksen takana on hyvin usein pelko. Resque-lemmikeillä saattaa olla aiemmasta elämästä peräisin olevia traumoja, jotka voivat kotiutumisen jälkeen ilmetä eri tavoilla. Mitä pikemmin uudessa kodissa päästään luomaan turvalliset ja ennakoitavat rutiinit sekä puuttumaan mahdollisiin ongelmiin, sen parempi loppuelämä on odotettavissa sekä turvalliseen ja omaan kotiin päässeellä lemmikillä että sen muulla laumalla.

Kissoilla käytösongelmien oireina voi olla pakonomaista itsensä nuolemista, apaattisuutta, ei-toivottuihin paikkoihin virtsaamista tai ulostamista, toistuvia steriilejä virtsatietulehduksia, harvoin myös aggressiivista käyttäytymistä. Suurin osa kissojen käytösongelmista ilmenee monikissatalouksissa ja kissojen oloa sekä laumadynamiikkaa on mahdollista helpottaa usein hyvin yksinkertaisesti toteutettavissa olevin keinoin.

Ongelmavyyhtiä lähdetään yleensä purkamaan varaamalla lemmikille ensin aika kliiniseen tutkimukseen ja laboratoriokokeisiin. Kun tulokset ovat valmiit ja jos normaalista poikkeavaa ei todeta, paneudutaan käytösneuvontaan.

Käytöskonsultaatiossa laaditaan terapiasuunnitelma, jossa mahdolliset stressitekijät pyritään eliminoimaan lemmikin arjesta ja räätälöidään perheelle uudet toimintamallit, joiden avulla lemmikin tarvetta ei-toivottuun käyttäytymiseen saadaan vähennettyä tai suunnattua ihmisen kannalta vähemmän häiritseväksi. Käytösterapian tukena voidaan käyttää lääkehoitoa sekä feromonivalmisteita ja joskus myös lemmikin ruokavaliota on tarpeen muuttaa.

Käytösneuvontakäynnille on hyvä tulla aina koko perheen voimin ja aikaa tulee varata reippaasti. Toisinaan jo puhelimessa voidaan ohjeistaa ottamaan videokuvaa ongelmakäytöksestä, sisäkissojen käytösongelmissa vastaanottokäynnille on hyvä laatia mukaan kodin pohjapiirros huonekaluineen, piilopaikkoineen jne. Mikäli lemmikin fyysinen terveydentila todetaan normaaliksi, niin tarvittaessa potilas voidaan ohjata koko laumansa kanssa konsultaatiokäynnille käytösneuvojalle.