Tunnistusmerkintä mikrosirulla on suositeltava laittaa jokaiselle kissalle ja koiralle jo pentuna. Mikrosirun asentaminen on rokottamiseen verrattava nopea ja helppo toimenpide eikä se vaadi rauhoitusta. Tunnistusmerkintä on pakollinen osallistuttaessa kissa- tai koiranäyttelyihin, kilpailuihin sekä matkustettaessa lemmikin kanssa ulkomaille. Aiemmin tatuointia käytettiin tunnistusmerkintänä, mutta monesti tatuoidut numerosarjat muuttuvat ajan kanssa epäselviksi ja käyttökelvottomiksi. Nykyään mikrosiru on syrjäyttänyt tatuoinnin tunnistusmerkintänä.
Mikrosiru voi olla lemmikille varsinainen ”henkivakuutus`` kun esimerkiksi karanneen ja loukkaantuneen eläimen omistaja on mahdollista löytää ja tavoittaa. Tunnistusmerkintä on monesti ainoa keino jäljittää omistaja jos kissa tai koira karkaa, varastetaan tai se joutuu jostain muusta syystä erilleen omistajastaan.
Mikrosirua asennettaessa pieni ihokohta lapojen välissä tai niskassa puudutetaan ja puudutetun nahan alle asennetaan neulalla noin 5-7 millimetrin pituinen lasiin valettu mikropiiri, joka sisältää sirun yksilöllisen numerokoodin. Eläin ei myöhemmin tunne sirua mitenkään, se kapseloituu nahan alle. Löytöeläinsuojissa, viranomaisilla sekä eläinlääkäreillä ja tunnistusmerkitsijöillä on mikrosirun numerokoodin lukemiseen tarvittava laite.
Suomessa kennelliitto ja kissaliitto pitävät mikrosirujen numerokoodeista ja omistajatiedoista rekisteriä, josta eläimen omistajatiedot löytyvät mikrosirunumeron perusteella. Omistajan tulee ilmoittaa yhteystietonsa ja lemmikin sirunumero näihin palveluihin. Muuttaessa kannattaa muistaa päivittää yhteystiedot ao palveluihin. Mikrosiru itsessään sisältää ainoastaan valmiin numerokoodin, eikä itse siruun ainakaan toistaiseksi voi ohjelmoida omistajan yhteystietoja tms.
Lemmikkieläinpassin (ent. EU-passi) voi ostaa eläinlääkäriltä ja se on välttämätön mikäli kissan, koiran tai fretin kanssa on tarkoitus matkustaa ulkomaille. Jos lemmikki matkailee vain kotimaassa, ei passia silloin tarvita. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty ja rokotettu raivotautia vastaan ohjeiden mukaan. Näistä tehdään merkinnät lemmikkieläinpassiin. Passiin merkitään myös tiedot eläimestä ja omistajasta, muista rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä mahdollisista raivotautivasta-aineiden määrityksestä.
Eläinlääkäri tarkastaa eläimen tunnistusmerkinnän joka kerta kun passiin lisätään uusia tietoja, myös esimerkiksi uusintarokotuksen yhteydessä. Passissa on tilaa myös sellaisille merkinnöille, joita ei vaadita matkustettaessa EU:n alueella, mutta joita voidaan vaatia viennissä EU:n ulkopuolisiin maihin. Tällaisia merkintöjä ovat esim. muut rokotukset tai eläimelle tehty kliininen tutkimus.