Punavuoren Eläinlääkärivastaanotto | Virtsa- ja sukuelinvaivat sekä lisääntymiseen liittyvät palvelut
16084
page,page-id-16084,page-template-default,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
palvelut_lisaantyminen_urogenitaali

Virtsa- ja sukuelinvaivat sekä lisääntymiseen liittyvät palvelut

Virtsateiden tulehdukset sekä erilaiset virtsakivi- ja –kideongelmat ovat tavallisia sekä kissoilla että koirilla. Riippuen aiheuttajasta hoitovaihtoehtoja on useita, näitä selvitetään mm. laboratoriokokein ja erilaisin kuvantamismenetelmin (UÄ, RTG ym.). Hoitona käytetään monesti sekä lääkitystä että kohdennettua terapeuttista ruokavaliota. Paraneminen varmistetaan kontrollein. Akuutissa virtsavaivassa nopea hoitoon pääsy on tärkeää.

Monilla leikkaamattomilla uroskoirilla etenkin vanhemmiten erilaiset eturauhasvaivat ovat yleisiä. Hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua tavataan jo 4-5 vuotiaista leikkaamattomista uroskoirista 50%:lla, 6-vuotiaista 80%:lla ja yli 9-vuotiaista n. 95%:lla. Suuri eturauhanen aiheuttaa kipua, ahtauttaa peräsuolta ja voi vaikeuttaa ulostamista sekä aiheuttaa erilaisia virtsaamisoireita sekä virtsatietulehdusta. Eturauhaskudosta pienennetään lääkkeillä tai kastroimalla koira, kudosmassan pieneneminen auttaa myös bakteeri-infektion paranemista. Lääkitysvaihtoehtoja eturauhasongelmiin on useita: Hormonipistos annetaan vastaanotolla 2 kertaa 3 viikon välein ja sen teho kestää joitakin viikkoja tai kuukausia. Toinen vaihtoehto on hormoni-implantti, joka laitetaan klinikalla nahan alle kuten mikrosiru ja sen teho kestää noin 6-12kk ja vastaa kastraatiota sinä aikana. Implantin teho alkaa hitaasti, alussa oireet voivat jopa pahentua ja siksi yleensä samalla laitetaan hormonipistos akuutteja oireita hillitsemään. Kolmantena vaihtoehtona suun kautta annettavaa lääkitystä voidaan käyttää viikon kuurina. Se pienentää eturauhasen kokoa tilapäisesti, sillä ei ole hormonipistoksen tai kastraation kaltaisia muita vaikutuksia esim. libidoon. Tulehduksen hoitoon tarvitaan usein myös antibioottilääkitys. Prostatan paranemista seurataan vastaanotolla suoritettavilla tutkimuksilla ja virtsakokeilla. Näyttelykoirien omistajien on hyvä huomioida lääkitysten dopingvaroajat.

Leikkaamattomien narttukoirien tavallinen vaiva on valeraskaus. Se ei ole varsinaisesti sairaus, vaan kuuluu koiran normaaliin käyttäytymiseen. Valeraskaus voi kuitenkin olla sekä nartulle että muulle perheelle henkisesti raskasta ja valeraskaus voidaan tarvittaessa keskeyttää lääkityksellä. Myös akupunktiota voidaan käyttää menestyksekkäästi valeraskauden hoitoon jos halutaan lääkkeetön lähestymistapa esim. doping-varoaikojen vuoksi. Hoito kannattaa aloittaa heti ensimmäisten valeraskausoireiden ilmetessä.

Narttujen kiimakontrollit ja astutusajankohdan määritykset onnistuvat veren progesteroninäytteistä ja emättimen irtosolunäytteistä. Progesteroninäyte lähetetään eläinlaboratorioon analysoitaviksi ja tuloksen saa yleensä vuorokaudessa. Näytteenottoajankohta pyritään sopimaan niin, että näyte ehtii saman päivän postikuljetuksen mukana laboratorioon.

Koirien tuorespermakeinosiemennykset emättimeen kuuluvat palveluvalikoimaamme. Ennen keinosiemennystä sperman laatu tarkastetaan mikroskooppitutkimuksella. Pentuetarkastus kotikäyntinä on myös sovittavissa, yleensä pentue myös mikrosirutetaan tuolloin. Vahinkoastumistapauksissa on mahdollista antaa nartulle aborttilääkitys. Lääkkeellisen abortin teho on  paras jos pistokset annetaan korkeintaan 20 vuorokauden sisällä astumisesta ja tiineyden estyminen kontrolloidaan vielä myöhemmin ultraäänitutkimuksella.

Kohtutulehdus on yleinen vaiva iäkkäämmillä steriloimattomilla nartuilla.  Mikäli koira alkaa juoda normaalia enemmän tai muuttuu yleistilaltaan vaisuksi, niin kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin. Kohtutulehduksessa ei aina havaita tyypillistä märkäistä emätinvuotoa ja tila voi hoitamattomana olla nopeasti vaarallinen.